Options

Fliken Options samlar några alternativa inställningar för webbplatsen.

Options

Startsida

Alla webbplatser måste ha en startida, som är den landningssida man hamnar på om man bara skriver domännamnet i webbläsarens url-rad. Vid Default page väljer man vilken det ska vara och Show startpage avgör om den ska synas i menysystemet. Om startsidan döljs från menyn kan man normalt ändå komma till den genom att trycka på webbplatsens logotyp.

Språk och tidszon

När man väljer språk vid Language ändras alla knappar, dialogrutor och meddelanden i webbplatsens gränssnitt till det valda språket. Sidorna och deras innehåll ändras inte. Tidszonen ställs in vid Timezone för att systemet ska ha rätt tid när systemhändelser inträffar (t ex vid en registrering, en beställning eller andra saker som loggas) och är normalt samma zon där servern finns rent fysiskt.

Alternativ för e-post

WebMan genererar och skickar mail i många olika situationer, alltifrån vanliga kontaktformulär till information om händelser, fel eller annat.

Contact mail
Det här är den e-postadress dit mail från alla sidor med kontaktformulär går, om inte någon annan adress ställs in i sid-mallen eller på sidan. Men den här adressen används även till annat, t ex som mottagare av kommentarer som ska modereras. Om ingen e-post anges för Contact email eller i mall- och sidinställningar skickas alla dessa mail till adressen som angetts vid Site email under fliken Site.

Admin mail
Admin mail fungerar på liknande sätt som Contact mail, men den här adressen är mottagare av felmeddelanden, teknisk information, info om hackningsförsök etc. Om ingen adress anges här skickas även dessa mail till Site email.

Mail backend
Webbserverns metod att skicka mail, normalt sett Smtp. Man kan tillfälligt hindra att några mail alls utgår från webbplatsen genom att välja Disable mail här. Om mailservern inte har stöd för Smtp kan man välja Php, som använder Php:s inbyggda, enkla mailfunktion.

Site email password
Det här är lösenordet till e-postkontot för webbplatsen som har adressen som skrivs vid Site email. Det ställs in en gång och därefter är detta fält inaktiverat. Lösenordet lagras starkt krypterat med slumpmässigt utvalda ciphers i databasen.

Alternativ för shop

Om appen för webbshop är installerad och det finns en sida som har mallen för webbshopen hittar man här några grundläggande alternativ.

Publish setting
a) Shop open for all - Shopen är öppen för alla.
b) Shop open only for registered users - Shopen kräver inloggning av registrerade användare med rollen shop_customers.
c) Shop only shows products (No cart or prices) - Shopen är öppen för alla, men den visar ingen köp-knapp, varukorg eller några priser.

Main currency
Här kan man välja vilken huvudvaluta som säljaren anger shoppens priser i. När besökarna sedan handlar kan de välja vilken valuta de vill betala i och då räknas alla priser automatiskt om till den begärda valutan, baserat på dagens valutakurser. Det finns 32 valutor i systemet som hämtar sina växelkurser dagligen från Europeiska Centralbanken ECB. Huvudadministratören ställer in vilka av dessa 32 som ska användas i systemet i en konfigurationsfil. Om man trycker på länken Main currency... visas listan med alla valutakurser från ECB.

Shop email
E-postadressen som skrivs här tar emot alla beställningar. Om fältet lämnas tomt skickas beställningarna till Site email (webbplatsens e-postadress). Man kan skriva fler mottagaradresser med ett komma mellan för att skicka till flera.

Paymethods
Här visas en lista på alla betalningssätt som finns i systemet. De som väljs här är de som köparen kan välja mellan vid check-out. Om man trycker på länken Pay methods... hamnar man på administrationssidan för betalningsmetoder.