Options

Fliken Options samlar några alternativa inställningar för webbplatsen.

Options

Startsida

Alla webbplatser måste ha en startida, som är den landningssida man hamnar på om man bara skriver domännamnet i webbläsarens url-rad. Vid Default page väljer man vilken det ska vara och Show startpage avgör om den ska synas i menysystemet. Om startsidan döljs från menyn kan man normalt ändå komma till den genom att trycka på webbplatsens logotyp eller via Crumbs (sökväg med länkar).

Språk och tidszon

När man väljer språk vid Language ändras alla knappar, dialogrutor och meddelanden i webbplatsens gränssnitt till det valda språket. Sidorna och deras innehåll ändras inte. Tidszonen ställs in vid Timezone för att systemet ska ha rätt tid när systemhändelser inträffar (t ex vid en registrering, en beställning eller andra saker som loggas) och är normalt samma zon där servern finns rent fysiskt.

Mail

WebMan genererar och skickar mail i många olika situationer, alltifrån vanliga kontaktformulär till information om händelser, fel eller annat.

Contact email
Det här är den e-postadress dit mail från kontaktformulär går. Men den kan även användas till annat, t ex som mottagare av kommentarer som ska modereras. Om ingen e-post anges här skickas dessa mail i stället till Site email som anges under fliken Site. Man kan skriva fler mottagaradresser med ett komma mellan för att skicka till flera

Admin email
Admin mail fungerar på liknande sätt som Contact mail, men den här adressen är mottagare av felmeddelanden, teknisk information, info om hackningsförsök etc. Om ingen adress anges här skickas även dessa mail till Site email. Man kan skriva fler mottagaradresser med ett komma mellan för att skicka till flera.

Mail backend
Webbserverns metod att skicka mail, normalt sett Smtp. Man kan tillfälligt hindra att några mail alls utgår från webbplatsen genom att välja Disable mail här. Om mailservern inte har stöd för Smtp kan man välja Php, som använder Php:s inbyggda, enkla mailfunktion.

Site email password
Det här är lösenordet till e-postkontot för webbplatsen som har adressen som anges vid Site email. Det ställs in en gång och därefter är detta fält inaktiverat. Lösenordet lagras starkt krypterat med slumpmässigt utvalda ciphers i databasen.

Shop

Webbshoppen är en avancerad applikation som hanteras via fliken Apps. Här finns endast några grundläggande alternativ för webbshopen. 

Shop email
E-postadressen som tar emot alla beställningar. Om fältet lämnas tomt skickas beställningarna istället till Site email (webbplatsens e-postadress). Man kan skriva fler mottagaradresser med ett komma mellan för att skicka till flera.

Main currency
Det finns 32 valutor i systemet som hämtar sina växelkurser dagligen från Europeiska Centralbanken ECB. Här kan man välja vilken huvudvaluta som säljaren anger shoppens priser i. Det gör man normalt sett endast en enda gång när man sätter upp shoppen innan man man lägger in produkter i den. När besökarna sedan handlar kan de välja vilken valuta de vill betala i och då räknas alla priser automatiskt om från denna valuta till den begärda valutan, baserat på dagens valutakurser. Huvudadministratören ställer in vilka av dessa 32 valutor som kan användas på förhand i en konfigurationsfil. Om man trycker på länken Main currency... så visas listan med alla dagsaktuella valutakurser från ECB. Varning: Varje gång Main currency ändras räknas alla priser i hela shoppen om till den aktuella valutakursen!

VAT for fees (%)
Moms för avgifter.

VAT for shipping (%)
Moms för fraktkostnader.