Blog

Ordet blog är en förkortning av "weblog" och består ofta av informella textinlägg i dagboksstil, någonting man regelbundet skriver direkt på en webbplats. Man kan också se det som ett flöde av nyheter som publiceras och arkiveras med den senaste först. I WebMan finns dessutom ännu fler funktioner.

Två vyer

I WebMan kan man se inläggen i bloggen antingen som en lista med det senaste inlägget överst, eller som en månadskalender, med inläggens rubriker på de dagar när de skrevs. För att växla mellan dessa två vyer finns ett par ikoner till buds: kalendervy och listvy. Administratörer kan välja att visa eller dölja dessa för besökarna, och även ställa in vilken av de två som ska gälla om de inte visas. I listläget visas ett fält för att söka och filtrera bland inläggen.

Empty blog

Skapa ett nytt inlägg

För att lägga till ett nytt inlägg trycker man på knappen New post som finns allra sist, under alla inlägg.

New post

De två obligatoriska fälten Date (datum) och Heading (rubrik) är markerade med rött. Förutom dem kan man fylla i och lägga upp:

 • Time
  Inläggets eller händelsens tidpunkt.
 • Image
  En bild som hör till inlägget. Inom parentesen står den maximala storleken som bilden får ha. Hur stor den kan vara kan variera från server till server. Det beror på PHP-inställningarna och hur mycket resurser som tilldelats. Förutom den här bilden kan man lägga in bilder som vanligt i beskrivningen.
 • Preamble
  En kort ingresstext.
 • Description
  En beskrivning, eller själva inlägget om man så vill.
 • Link
  En länk att gå vidare för mer info. Förutom den här länken kan man lägga in länkar i beskrivningen.
 • Linktext
  Länktexten som man trycker på för att komma till länken. Utan länk visas den inte. Om man inte lägger in någon länktext, så blir den automatiskt "Läs mer". En liten pil läggs också till automatiskt.

Kalendervy

Calendar view

I kalendervyn visas inläggen för det datum man valt under kalendern ungefär som i listvyn, fast bara med den dagens inlägg.

Listvy

One post

I listvyn visas hela inläggen med bild och allt med det senaste inlägget överst. Om det finns ett stort antal inlägg delas de upp och pagineras med så många inlägg per sida som besökarna väljer.

🙂