Gallery

Gallery är en app för att visa uppladdade bilder. Den kan också användas för att lagra eller dela bilder i molnet. Alla sidor som har en mall med den här appen kan visa gallerier med olika bilder. Eller så kan sidorna vara globala och visa samma galleri, vilket är användbart när man vill visa samma bilder på olika webbplatser. 

Rutor

Bilderna visas på flera olika sätt - som stora bilder en och en i galleriet, i en lista, eller som tumnagelsbilder i rutor.

Gallery tiles

Tryck på en bild för att starta gallerivisningen. Bläddra fram och tillbaka med ett tryck på sidorna eller genom att swipa (mobil). Om nedladdningslänken visas undertill kan man trycka på den för att zippa ihop och ladda ned alla bilderna (högupplösta) på en gång.

Lista

All redigering sker när bilderna visas i listläget. Dra och släpp i listan (desktop) eller tryck på pilarna till vänster (mobil) för att ändra ordningen.

Gallery list adm

Administratörer laddar upp nya bilder med New image. Om man laddar upp fler bilder samtidigt får de alla samma bildtext. När en bild laddas upp genereras en kvadratisk tumnagelsbild. Den blir beskuren om Crop thumbnail är ikryssad, eller så fylls de tomma ytorna över/under eller till vänster/höger ut av en bakgrundsfärg (ljusgrön - 66ff66 i bilden nedan).

Upload images

Bakgrundsfärgen kan väljas med ett tryck på knappen för färgväljaren som då öppnas. Färgväljaren visar det som tidigare kallades för "webbsäkra färger". Tryck på en färg för att välja den. Färgväljaren stängs och färgen visas nu vid Thumbnail background och som hexadecimalt värde (66ff66).

Gallery color picker

De nya tumnagelsbilderna med bakgrundsfärgen som utfyllnad:

Gallery tiles 2

Det finns fyra storlekar på tumnaglar att välja mellan i inställningarna: small, medium, large och extra large. Det är relativa storlekar de anpassas efter visningsytan.

Tre upplösningar

Alla uppladdade bilder sparas i tre olika upplösningar.

 • Tumnagelsbild
  En lågupplöst, kvadratisk förhandsvisningsbild för visning av många bilder samtidigt.
 • Galleribild
  En mellanupplöst bild i webbkvalité för snabb bläddning i galleriet.
 • Originalbild
  En högupplöst, skyddad kopia av originalbilden för nedladdning.

Ladda ned bilder

Bilder som laddas upp i galleriet är inte skyddade mot obehöring nedladdning, alla tumnagelsbilder och galleribilder går alltid enkelt att ladda ned (med ett högerklick på PC). Endast originalbilderna kan skyddas. Man skyddar dem genom att stänga av Show dowload links i mallens (eller sidans) inställningar. Om Show dowload links däremot är aktiverad visas en ikon för nedladdning vid varje bild i listläget, samt länken för att ladda ned alla bilder som en zip-fil. De högupplösta originalbilderna går då att laddas ned.

Gallery list download

Redigera en bild

Tryck på pennan i listläget för att redigera en bild.

Edit image
 • Recreate thumbnail
  Här kan man välja att återskapa förhandsvisningsbilden, beskära den, eller lägga till en utfyllnadsfärg.
 • Image file name
  Byter namn på alla tre bildfilerna (tumnagel, galleri- och originalbild).
 • Image text
  Ändrar bildtexten som visas i galleriet och i listan.
 • Move image to
  Om det finns andra gallerisidor kan man välja vilken man vill flytta bilden till. Om det finns någon eller några globala sidor visas alternativet Global pages.

Rättigheter

Alla originalbilder är skyddade så länge sidan där de ligger inte är publicerad. På sidor som är publicerade för en grupp har endast medlemmarna i gruppen tillgång till dem för nedladdning förutsatt att Show dowload links är aktiverad. En gruppmedlem som samtidigt är galleriadministratör (användartypen gallery_admin) kan även redigera, ta bort och ladda upp nya bilder. Galleriadministratörer kan bara redigera filer på sidor som är publicerade för de grupper som galleriadministratören ingår i. När bilder laddas upp eller redigeras sparas när det hände och vem som gjorde det. Administratörerna kan se den informationen i listläget, bredvid redigeringsikonerna.

🙂