Options

Fliken Options samlar några alternativ för webbplatsen.

Options

 • Default page
  Alla webbplatser måste ha en startida, som är den landningssida man hamnar på om man bara skriver domännamnet i webbläsarens url-rad. Vid Default page väljer man vilken det ska vara.
 • Show startpage
  Avgör om startsidan ska synas i menysystemet. Om den döljs från menyn kan man se till att man ändå kan komma till den genom att trycka på webbplatsens logotyp eller via Crumbs (sökväg med länkar).
 • Language
  När man väljer språk här ändras alla knappar, dialogrutor och meddelanden i webbplatsens gränssnitt till det valda språket. Sidorna och deras innehåll ändras inte.
 • Time zone
  Ställs in för att systemet ska ha rätt tid när systemhändelser inträffar (t ex vid en registrering, en beställning eller andra saker som loggas) och är normalt samma zon där servern finns rent fysiskt.

Mail

WebMan genererar och skickar mail i många olika situationer, alltifrån vanliga kontaktformulär till information om händelser, fel eller annat.

 • Contact email
  Det här är den e-postadress dit mail från kontaktformulär går. Men den kan även användas till annat, t ex som mottagare av kommentarer som ska modereras. Om ingen e-post anges här skickas dessa mail i stället till Site email som anges under fliken Site. Man kan skriva fler mottagaradresser med ett komma mellan för att skicka till flera.
 • Admin email
  Admin mail fungerar på liknande sätt som Contact mail, men den här adressen är mottagare av felmeddelanden, teknisk information, info om hackningsförsök etc. Om ingen adress anges här skickas även dessa mail till Site email. Man kan skriva fler mottagaradresser med ett komma mellan för att skicka till flera.
 • Mail backend
  Webbserverns metod att skicka mail, normalt sett Smtp. Man kan tillfälligt hindra att några mail alls utgår från webbplatsen genom att välja Disable mail. Om mailservern inte har stöd för Smtp kan man välja Php, som använder Php:s inbyggda, enklare mailfunktion.
 • Site email password
  Det här är lösenordet till e-postkontot för webbplatsen som har adressen som anges vid Site email. Det ställs in en gång och därefter är detta fält inaktiverat. Lösenordet lagras starkt krypterat med slumpmässigt utvalda ciphers i databasen.

Shop

Webbshoppen är en avancerad applikation som hanteras via fliken Apps. Här finns endast några grundläggande alternativ för webbshopen:

 • Shop mode
  Här bestämmer man hur shoppen ska fungera. I normalläget visas alla priser som vanligt, och de valda betalningssätten och villkoren är aktiverade, men man kan också dölja alla priser, avgifter, moms och summeringar etc och endast tillåta beställningar via e-post (No prices). (Man kan även kan dölja köpknappen på individuella produkter som har ett pris som är satt till -1 (minus 1). Men det gör man inne i shop-appen, när man redigerar produkter, inte här.)
 • Shop address
  Här bestämmer man om leveransadressen ska vara obligatorisk vid checkout (normal). Om man säljer digitala produkter, som ska laddas ned behövs inte detta (No delivery address).
 • Shop email
  E-postadressen som tar emot alla beställningar. Om fältet lämnas tomt skickas beställningarna istället till Site email (webbplatsens e-postadress). Man kan skriva fler mottagaradresser med ett komma mellan för att skicka till flera.
 • Main currency
  Det finns 32 valutor i systemet som hämtar sina växelkurser dagligen från Europeiska Centralbanken ECB. Här kan man välja vilken huvudvaluta som säljaren anger shoppens priser i. Det gör man normalt sett endast en enda gång när man sätter upp shoppen innan man man lägger in produkter i den. När besökarna sedan handlar kan de välja vilken valuta de vill betala i och då räknas alla priser automatiskt om från denna valuta till den begärda valutan, baserat på dagens valutakurser. Huvudadministratören ställer in vilka av dessa 32 valutor som kan användas på förhand i en konfigurationsfil. Om man trycker på länken Main currency... så visas listan med alla dagsaktuella valutakurser från ECB. Varning: Varje gång Main currency ändras räknas alla priser i hela shoppen om till den aktuella valutakursen!
 • VAT for fees (%)
  Moms för avgifter.
 • VAT for shipping (%)
  Moms för fraktkostnader.

Default new user

När en användare registrerar sig själv kan man bestämma vilka roller (User types) och vilka grupper (User groups) som han/hon automatiskt kommer att tillhöra. Man kan välja mellan sex roller i det gröna fältet. Grupperna i det blåa fältet längst ned varierar och är de som skapats och märkts som "Default selectable" i Kontrollpanel -> User -> Groups.

🙂