SMTP Tester

SMTP står för Simple Mail Transfer Protocol och är en teknik som används för att skicka mail på internet. WebMan använder SMTP för att skicka mail i många olika situationer, t ex från ett kontaktformulär, när något beställs i shoppen eller när någon kommenterar en sida. För att det ska fungera måste inställningarna för SMTP konfigureras enligt serverns krav, och ibland kan det vara knepigt att hitta rätt. Därför finns här ett verktyg för att snabbt kunna testa olika inställningar och se vad som fungerar. Man behöver ha ett giltigt mail-konto på servern.

SMTP Tester
 • Mail host
  Namnet på mail-servern som ska användas
 • Username
  Användarnamnet för epost-kontot som ska användas
 • Send email to
  Epost-adressen som man vill testa att skicka till
 • Mail password
  Lösenordet till epost-kontot som ska användas
 • Security
  Vilken krypteringsmetod som ska användas. TLS är en senare variant av SSL, så om den fungerar är den att föredra.
 • Port
  En port identifierar en specifik applikation/tjänst som körs på servern. Standardporten för SMTP var tidigare 25, men den blockeras ofta numera pga all spam. Port 465 är porten som används för SMTP över SSL. Om man använder TLS så brukar port 587 användas. Port 2525 är inte en officiell SMTP-port (som erkänns av IETF eller IANA). Den används dock fortfarande som ett populärt alternativ till port 587.

Fyll i fälten och tryck på Test för att se om det går att få kontakt med mail-servern. Om debug mode är på får man ett mer utförligt svar på hur det gick. För att testa att även skicka iväg meddelandet så trycker man på Send istället.

🙂