Mailform

Mailform är en app som används av besökare för att skicka mail till någon av webbplatsens kontaktpersoner. Det enklaste formuläret har tre fält: Namn, e-post och meddelande.

Mailform simple

Ett enkelt text-mail skickas.

Mail from mailform

Spam

Formulär som det här är väldigt utsatta för försök att skicka oönskade meddelanden. I WebMan finns det 2 sätt att skydda sig mot detta:

 • Spamfilter
  WebMan har en eget inbyggt filter som består av oönskade ord och fraser. Så fort något av dessa finns någonstans i formuläret så skickas det inte. Mycket stoppas redan här, men inte allt. Det är t ex svårt att hindra slumpmässig jibberisch. Det dyker också hela tiden upp nya oönskade ord. Man kan lägga inte dessa vid Kontrollpanel -> Global -> Spamfilter.
 • Captcha
  Captcha betyder "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart" och består av olika tekniker för att stoppa automatiserade robotprogram att skicka mail. I WebMan kan man välja mellan två olika typer av captcha:
  • Simple captcha
   Skapar ett par slumptal som användaren måste addera ihop rätt för att mailet ska skickas. Finns alltid tillgängligt att välja. Många spamrobotar har mer eller mindre avancerade algoritmer för att gå förbi dessa, men WebMans captcha innehåller ett visst mått av kryptering och är därför lite svårare att knäcka.

   Simple captcha
  • Google captcha
   Det här är en vanligt förekommande captcha där användaren får trycka på bilder med trafikljus, övergångsställen, brandposter eller annat. Kräver registrering hos Google.

   Trafikljus
🙂